En dråpe i havet...

En dråpe i havet...

En dråpe i havet...

Det kan virke som en dråpe ikke gjør noen forskjell i det store havet.
Men tenk etter... Hva hadde havet vært uten dråper?

Kulturforskjeller...

Politikk og andre tankerPosted by Siv June Hebnes 30 Apr, 2009 00:46
Jeg har begynt å lese Arnfinn Nordbø's bok Betre død enn homofil? - Om å være kristen og homo. Innholdet kunne jeg snakket om i timevis, men det er ikke det som drar meg ut av senga halv et om natten for å sette ord på en følelse.

Jeg føler jeg har løftet på en gardin, sett inn et vindu, åpnet en dør til en virkelighet som er så fjern fra min at jeg ikke trodde det var mulig i samme land - samme fylke! Ikke bare angående synet på homofile, men også i forhold til syn på kvinner, samboerskap, barneoppdragelse, tankesett, etc, etc.

Det som overrasket meg mest var hans beskrivelse av disse konservative kristnes bokstavelige tro. Hvordan de faktisk trodde på at Gud ville straffe Norge, f.eks gjennom naturkatastrofer, på grunn av felles ekteskapslov. Jeg trudde jeg kunne forstå gudstro. I mange tilfeller håper jeg fortsatt jeg kan forstå. Men en slik tro på Guds håndgripelige straff og inngripen i vår hverdag? Den kan jeg ikke forstå. Trodde den ideen var lagt på hylla når de moralens høye voktere opplevde elendighet uten noen fiende å peke fingen mot, ingen syndebukk, slik at de eneste som var igjen å straffe var dem selv, som jo hadde levd et alt for rent liv til å straffes.

Når Steinar Lem snakket om trusler mot norsk kultur spurte jeg meg selv hva han mente med norsk kultur, hva norsk kultur egentlig er. Mente han drikke og feste-kulturen? Mente han tradisjonell bonderomantikk, bunader, strikketøy og kjøttkaker med ertestuing? Snakket han om vår form for demokrati, og en del slike verdier i samfunnet? Vel, jeg er enda mer forvirret nå, som jeg altså så vidt har fått titte inn i en kultur så totalt anderledes fra alt jeg kjenner. Jeg tror ikke det kunne vært fjernere for meg å se en kultur fra andre siden av verden - sånn oppleves det hvertfall akkurat nå.

Misforstå meg rett - jeg mener ikke dette vondt eller sårende mot noen miljøer. Det er mest en undring, jeg er rett og slett forundret. For mange hadde det nok ikke vært like merkelig som det er for meg å lese denne beskrivelsen av et miljø. Jeg har nok hatt en barndom stikk motsatt av dette jeg har lest. Men for meg var det godt å sette litt ord på denne undringen - forhåpentligvis legge det fra meg så jeg får sove godt.

God natt! ;)

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.