En dråpe i havet...

En dråpe i havet...

En dråpe i havet...

Det kan virke som en dråpe ikke gjør noen forskjell i det store havet.
Men tenk etter... Hva hadde havet vært uten dråper?

Beautiful people

Politikk og andre tankerPosted by Siv June Tendenes 10 Jan, 2010 22:23
Nylig leste jeg at nettstedet beautifulpeople.com, et nettsted der kun vakre mennesker får være med, kastet ut medlemmer som ikke lenger oppfylte skjønnhetskravene til siden, visstnok etter å ha lagt på seg i julen. Jeg ble vel ikke så overrasket over at et slikt konsept finner på sånt, men mer av det faktumet at det finnes et slikt konsept. Og det får meg til å tenke over hva det er å være vakker, og hvordan vi vurderer det.

Jeg kan jo ikke snakke for alle, men jeg vet at for meg er dette med hvem som er pene, vakre, kjekke, sexy eller hvilket adjektiv man nå velger å bruke, bare delvis bestemt av deres ytre. Det viktigste er uten tvil utstråling og hvordan de oppleves som person! Dessuten ser jeg at "feil" og "mangler" i en persons utseende blir visket ut med tiden, jo mer man er sammen med personen, kke minst om dette er noen man respekterer og liker.

Det nok ikke en overraskelse at jeg er skeptisk til plastikkirurgi. Jeg har til og med opplevd å synes personer i program som "Ekstrem makeover" var finere før de gikk gjennom forandringene, enn de var etterpå (de få gangene jeg har sett slike program.) Hvordan da? Fordi de gikk fra å ha et særegent utseende, til å se ut som de kom rett ut fra en ferdig støpform, helst produsert på samlebånd.

For all del, jeg skal ikke dømme individene som velger å ta kirurgi for å forandre sitt utseende - det kan ha mange grunner, og er for så vidt ingen andre enn den enkelte personen sin sak å forholde seg til. Må allikevel si at jeg ble svært imponert for en del år tilbake, da jeg så en dokumentar om en mann som hadde en stor svulst over det ene øyet. Han fikk den fjernet, men ønsket ikke kirurgi for å fikse opp skjevhetene i ansiktet som den medførte - alt han ønsket var å kunne lese og kjøre bil. Men om jeg ikke kritiserer personene, er jeg er kritisk til et system som skal "fikse" på folk. Kritisk til et system som skal få alle til å være litt likere. Og skeptisk til et system der det vakre skal baseres på et ytre som passer slike og slike kriterier - og at alt er ok for å passe inn.

Idealene disse kriteriene blir satt etter gjør det hele enda verre. Når vi gjennom reklamen er omringet av modeller, retusjert slik at de ikke bare er på grensen for hvordan det går ann for en menneskekropp å se ut, men langt over denne grensen. Er det ut fra slike bilder vi skal vurdere om vi selv eller andre er vakre nok? All ære til tiltak som Dove's "Campaign for real beauty", som viser at å være vakker er noe annet enn dette. Det føles faktisk godt å se vanlige mennesker i reklamene, og se at det er faktisk slik folk ser ut og skal se ut.

Hva jeg prøver å si er vel at hva som er vakkert er subjektivt. Det er noe som betyr mer en et "pretty face." Og har absolutt ikke noe med et par kilo ekstra etter julehøytiden.

Et sitat oppsummerer dette ganske godt, og er en av de sanneste setningene jeg vet om:
Vi elsker ikke menneskene fordi de er vakre, men vi synes de er vakre fordi vi elsker dem.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Gunn 31 Mar, 2010 19:49

Heisann så kjekt at du stakk innom bloggen min:)
Me hadde det veldig kjekt å kurs! Dette var et helgekurs, det var hos sør rogaland brukshundklubb altså den som ligger på Hillevåg. Det kosta 1500(1300 viss en er medlem i klubben) Vi lærte mye, og det er satt opp mulighet for trening/oppfølging med erfarne agilityfolk 2 dager i uken somen kan benytte seg av som medlem, og om en ønsker. Ser at det kan vera litt langt frå klepp, men meiner det er ein klubb som heiter klepp brukshundklubb, det må jo vera "nærme" dykk?

Posted by Siv June Tendenes 12 Jan, 2010 21:23

Takk skal du ha! Kjekt med enighet :)

Posted by Isabel 12 Jan, 2010 13:22

Eg er heilt, heilt einig! Bra innlegg!