En dråpe i havet...

En dråpe i havet...

En dråpe i havet...

Det kan virke som en dråpe ikke gjør noen forskjell i det store havet.
Men tenk etter... Hva hadde havet vært uten dråper?

Uintelligent?

Politikk og andre tankerPosted by Siv June Tendenes 27 Nov, 2009 12:56
Jeg satt på bussen i går, og kunne ikke unngå å overhøre en samtale mellom et par andre der. De snakket om dialekter, eller rettere sagt Jær-dialekten. (Mest sannsynlig var dette Sandnesfolk.)

Spesielt en av dem syntes jærsk hørtes så fryktelig uintelligent ut. Absolutt, grusomt uintelligent. Den andre var ikke helt enig, men delvis. Hun syntes spesielt det var så mange jærske uttrykk som inneholdt "kuår og drit." Eksempelvis "Dæ lokta hevd" om noe som lukter fælt vondt.

Nå er ikke jeg den som bruker dette uttrykket mest. Og jeg kan heller ikke skryte på meg en stødig og riktig jærsk dialekt etter en oppvekst uten foreldre med aner fra Jæren. Ord går gjerne om hverandre, og det blir ikke bedre av å studere i Stavanger akkurat. Men jeg har nå allikevel en respekt for dialekten, eller rettere for dialekter.

Dialektene våre er jo en del av språk- og kulturarven, og det er trist når språket i bygdene mer og mer blir påvirket av språket i mer urbane strøk. (For ikke å snakke om den engelske påvirkningen på det norske språket generellt.) Ord og uttrykk som har lang historie, som betyr noe, går tapt.

Og om det kan komme noen uttrykk om "kye og drid" fra en jærsk munn, så er det vel ikke heller så ille? Å ta elementer fra sin egen kultur og virkelighet, er vel bare naturlig? Og det er langt fra mer eller mindre intelligent å ta elementer fra en virkelighet enn en annen. For det er faktisk ikke sånn at alle bønder er uintelligente. Tro det eller ei ;)

  • Comments(1)//loppehavet.smulen.no/#post11